Etusivu

En ole vaatinut pennunhankkijoilta aikaisempaa harrastustaustaa tai lupausta kilpailla koiralla. Olen 35 vuotta myynyt pentuja myös kotikoiriksi. Jotenkin tuntuu, että ajatus kotikoirasta ei kohtaa nyt todellisuutta saksanpaimenkoirien kohdalla, eikä edes collien kohdalla.

Nyt avaudun kasvattajana. Varsinkin korona-aika on tuonut paljon uusia ihmisiä halukkaiksi saksanpaimenkoirien ja collieiden omistajaksi.

Monella on tietoa paljonkin rodusta, osalla kokemusta yhdestä tai kahdesta koirasta ja toisilla kodin kautta tullutta harrastustaustaa.

Itse olen nyt törmännyt varsinkin tänä vuonna paljon ihmisiin, jotka eivät oikein ymmärrä mitä ovat haluamassa. Ei haluta sellaista koukkupersettä luttana koiraa, vaan sellainen tasaselkäinen, uros yleensä saksanpaimenkoirissa tai ihana Lassie joka hoitaa lapset ja pelastaa talon tulipalolta.

Monella ei käy mielessä, että saksanpaimenkoirissa niin kuin myös collieissa on muutakin eroa, kuin vain ulkomuoto.

Käyttölinjaisten saksanpaimenkoirien suvun jalostuksessa on painotettu aivan erilaisia ominaisuuksia.

Monesti niiden sahapukkien jalostus perustuu sanoihin kovuus, rohkeus, taistelutahto. Niiden jalostuksessa varjellaan työkoiraominaisuuksia, eikä elämisen helppoutta.
Saadakseen nuo ominaisuudet yhteiskunnassa esiin oikein, pitää koiraa olla valmis kouluttamaan satoja tunteja, ei vain kotona, vaan myös yhteisissä koulutustreeneissä. Osa koirista omaksuu asiat helpommin, kuin toiset. Suuri osa noista sahapukkimallisista käyttölinjaisista uroksista on vahvoja ja dominoivia. Jo ensipäivistä lähtien niillä pitää olla rajat ja rakkautta. Niiden pitää oppia hyväksymään muut ihmiset, koirat ja kylään tulevat ihmiset. Ei riitä, että käydään pissa lenkillä tai laitetaan narunjatkeeksi pihaan. SE KÄYTTÖLINJAINEN TASASELKÄINEN UROS JA NARTTU VAATII JOHDONMUKAISEN KOULUTUKSEN, JOTTA SIITÄ TULEE YHTEISKUNTAKELPOINEN KOIRA. SILLÄ EI OLE MERKITYSTÄ AIOTAANKO KOIRALLA KILPAILLA VAI PITÄÄ VAIN KOTIKOIRANA. SE ON KOULUTETTAVA. On ymmärrettävä, että kentällä on käytävä kymmeniä kertoja vuodessa, useita kertoja viikossa.

Myös collie on paimenkoira ja sitä kautta kuuluu palveluskoiriin. Collien kuuluu olla säyseä perhekoira, mutta myös aina valmis toimimaan. Se ei siis vain ole sohvan koriste. Collien sosiaalistamisessa on omat erilaiset ongelmat. Siinä missä saksanpaimenkoira on oikeastaan aika tyhmä on collie todella älykäs ja viisas koira. Se käyttää hyväkseen kaiken mitä omistaja sille suo. Myös collien kanssa pitää käydä koulutuksissa ja tehdä siitä rohkea yhteiskunnan ja perheenjäsen.

Pyydän käsi sydämellä, että mietitte onko teillä resursseja koiran kouluttamiseen ja opettamiseen yhteiskuntakelpoiseksi.

 

Colliet                  Saksanpaimenkoirat

Kennelimme toiminta alkoi 80-luvun puolessavälissä.

Kasvatamme pitkäkarvaisia Collieita ja lyhyt- sekä pitkäkarvaisia saksanpaimenkoiria.

Lähtökohtana on aina alusta saakka ollut rotumääritelmän mukainen koira, niin luonteen kuin ulkomuodonkin suhteen. Muotivirtauksiin en ole ollut hanakka lähtemään mukaan. Ne tulevat ja menevät. Rotumääritelmä on se mihin pitkäjänteinen jalostussuunnittelu tulee pohjautua.

Pentujen lähtiessä niillä on Agrian piilevätviat vakuutus kasvattajan maksamana 3 vuodeksi. Agria rotukoiravakuutuksen voin ottaa pennuille, mikäli ostaja niin haluaa.  Tällainen vakuutus sisältää, henki-, eläinlääkärikulu-, jalostusvakuutuksen. Sen hinta on noin 350€.

Verkkosivuiltamme löydät mm. linkit kaikkien kasvattien rekisteri- ja terveystietoihin.